De resultaten zijn bekend!

3 juni 2023

Tussen december 2022 en februari 2023 vulden maar liefst 244 stripmakers een vragenlijst in over hun beroepspraktijk. Tekenaars, scenaristen, letteraars, inkleurders en studenten van het beeldverhaal deelden hun ervaringen. De conclusies zijn soms schokkend, soms somber, maar ook hartverwarmend.

Ook de pers is benaderd met onderstaand persbericht over de stand van de Nederlandse strip. De kop: "Stripmakers in Nederland: artistiek aan de top, financieel in een diep dal."
Lees hier het persbericht (PDF)

Hartelijk dank aan alle deelnemers. Jullie hebben deze enquête tot een succes gemaakt.

DE RESULTATEN VAN DE ENQUÊTE

De resultaten zijn samengevat in onderstaande PDF.
Van dit boekje zijn ook enkele fysieke exemplaren gemaakt.

Download PDF
(44 pagina's, 12 MB)

Online versie op Issuu
(om te delen op social media)


illustratie: Emma Ringeldinghet fysieke boekje (A5)

Officiële presentatie resultaten zaterdag 3 juni 2023

Het boekje van de resultaten zal voor het eerst gratis verkrijgbaar zijn op het event Het Vrije Beeld, een dag voor professionals van het beeldverhaal in het Allard Pierson, Amsterdam. Initiatiefnemer Aimée de Jongh zal op deze dag dieper ingaan op de resultaten en conclusies uit het onderzoek. Ben je professioneel of studerend stripmaker? Kom ook!

WAAR & WANNEER
Het Vrije Beeld: Dag voor professionals van het beeldverhaal

Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam
zaterdag 3 juni, 14:00 - 18:00. Entree: €10 inclusief netwerkborrel
inschrijven via https://allardpierson.nl/events/stripcollectiedag/

Kun je niet komen? Geen zorgen! Het boekje zal later ook op stripbeurzen, stripfestivals en andere evenementen worden verspreid. Hoe dan ook blijft de PDF gratis te downloaden.

 

Introductie

Ik ben Aimée de Jongh, al 12 jaar werkzaam als striptekenaar. Ik heb allerlei dingen gemaakt, van krantenstrips tot cartoons, van kinderseries tot graphic novels. Het klinkt als een droombaan, maar eerlijk gezegd was het niet altijd makkelijk. Zoals veel stripmakers heb ik vaak onder het minimumloon moeten werken. Zoals veel stripmakers heb ik te maken met stress en overuren. Te vaak nemen we de verkeerde zakelijke beslissingen, omdat we zo van ons vak houden. Ik ken veel stripmakers die zijn gestopt, gedesillusioneerd, omdat ze de werkdruk of financiële stress niet meer aan konden.

Jack Kirby zei het al: "Comics will break your heart."

In 2022 won ik de Stripschapprijs, waarvoor ik €2000 euro aan prijzengeld mocht ontvangen. Na lang nadenken over wat ik met dat bedrag wilde doen, concludeerde ik: Ik wil het geld gebruiken om een impuls te geven aan de professionalisering van de stripmakers in Nederland. Al is het maar een begin.

Mijn doelen:
1. Ik wil dat stripmakers beter betaald worden.
2. Ik wil dat we een sterkere sector worden.
3. Ik wil dat we elkaar meer gaan helpen.

"Te vaak nemen we de verkeerde zakelijke beslissingen, omdat we zo van ons vak houden."

De Grote Stripmakers Enquête 2023

Hoe kun je een sector professionaliseren die zo uiteenlopend is? In kleine stapjes, denk ik. Te beginnen met een enquête om te peilen waar de sector eigenlijk uit bestaat. Daarmee leren we meer over de makers, het soort werk, de inkomsten, de mentale gezondheid, de toekomstvisie... en de verbeterpunten. Een soortgelijk onderzoek is al eens in 2020 opgezet door Hannah Berry in de UK Comic Creators Survey. De resultaten en conclusies ervan vind je hier.

Door zoveel mogelijk Nederlandse stripmakers en cartoonisten aan De Grote Stripmakers Enquête 2023 te laten deelnemen, krijgen we een actueel en volledig beeld van de sector.

De uitkomst van het onderzoek wordt gepresenteerd in de vorm van een handzaam smallpressboekje. Het zal gratis worden uitgedeeld aan stripmakers en ook als PDF beschikbaar zijn. Zo heeft iedereen er wat aan. De kosten worden gedekt door het prijzengeld van de Stripschapprijs.

Aan de hand van de enquête kunnen we als sector duidelijke toekomstplannen maken. Ook peilen we met de resultaten of er interesse is in een beroepsvereniging voor stripmakers.

Op een mooie toekomst!

- Aimée de Jongh, december 2022

Dank aan Caspar de Kiefte, DAMD en de Kunstenbond voor de hulp bij het samenstellen van de enquête. Dank aan alle tekenaars en schrijvers die de enquête in proefversie hebben ingevuld en feedback hebben gegeven. En tenslotte, dank aan Het Stripschap voor het mogelijk maken van dit initiatief dankzij de Stripschapprijs.

met medewerking van: